Syksystä selviää myöntelemällä

Lokakuun painaessa päälle kysyin lähipiirin naisilta, miten syksylle pannaan kampoihin. Onneksi yksikään ei ehdottanut shaaliin kääriytymistä tai kynttilöiden sytyttelyä.

1. Kun olet lösähtämässä sohvalle, kokoa itsesi ja soita ystävälle. Jos kaveri on sohvan syövereissä eikä vastaa, tee itsesi tykö jollekin toiselle. Juttele bussipysäkin umpimieliselle teinille tai kauppahallin puupenkillä yksin istuvalle papparaiselle.

2. Käytä villasukkia töissä. Älä riisu niitä yölläkään. Ajattele sitä ihmistä, joka rakensi sinulle silmukka kerrallaan hellyyttä tähän päivään.

3. Älä osta kotiin mitään ruokaa. Lohtusyöminen loppuu siihen paikkaan.

4. Mene itseesi. Yhdelle rauhoittumisen paikka löytyy kirkosta, toisen kappeli on savisen pellon pientareella, haavanlehtien kohahdellessa saappaiden alla. Jäisen kynnöspellon äärellä kelpaa katsoa omaa keskeneräisyyttään.

5. Hukkaa kännykkäsi. Hiljaisuus hoitaa. Varsinkin silloin, kun sohvalle lösähtänyt ystäväsi yrittää virkistäytyä pikku puhelulla.

6. Mene eri reittiä maitokauppaan kuin tavallisesti. Harhaudu tai eksy, ota lomaa itsestäsi ja ole vaihteeksi ihan joku muu.

7. Älä valita ja kitise, sillä se arki, joka on sinulle olematonta, on toisen juhlaa. Jos et usko, käy katsomassa sairaalassa tai vanhainkodissa. Arki ilman suuria suruja on lahja.

8. Ryhdy vapaaehtoiseksi, saat elämän. Lapset, perheet, pariskunnat, yksinäiset, sairastuneet ja vanhat tarvitsevat toista ihmistä. Lähde liikkeelle tänään, sillä elämä on nyt. Eteesi voi tulla myös päivä, jolloin sinun on opeteltava ottamaan apua vastaan.

9. Kokkaa nuorison kanssa mummin reseptein. Sianpääsyltty, läskisoosi, alatoopi, lusikkaleivät ja soodakakku kirkastavat synkän päivän.

10. Jos elät parisuhteessa, myöntele. Aina kun puoliso väittää mustaa valkoiseksi, sano: ”aivan”. Vaihtoehtoisesti voit todeta myös ”näin on”. Nauti tämän jälkeen omasta rauhasta ja laskeudu sohvan syliin. Tuttu peti ei petä.

11. Jos rohkeus riittää, 15-70 vuotta aviossa olleet voivat kokeilla seuraavaa. Kun puoliso jankuttaa tuttua asiaa, sano hänelle: ”Olet oikeassa”. Kokeen seurauksena pääset jälleen sohvan syleilyyn tai parhaassa tapauksessa saat sinne jopa kaverin.

12. Nuku aina kun mahdollista. Luennolla tai palaverissa voi käydä syvässäkin unessa jos asemoi itsensä älykkäästi. Huonekasvit, sisustuselementit tai kookkaat kansiot sopivat verhoamaan väsähtäneen ihmisraakin. Ota estoitta päikkärit illanistujaisissa, teatterissa, työpaikan vessassa, uimahallin kopissa, parkkihallissa ja kuntosalin jalkaprässissä. Kehittyneimmät yksilöt osaavat vaipua unten maille puolison lempielokuvaa katsoessa. Pidä puolison puoleinen silmä raollaan, jotta hän luulee, että seuraat skarppina hänen suosikkiohjelmaansa. Jos rakkaasi analysoi ruudun tapahtumia innokkaasti, nytkäytä toista jalkaterää valveilla olon merkiksi ja mumise: ”Olet oikeassa”. Täydestä menee.

Kirsikka Arkimies